Tai Chi & Gezondheid

Bewezen invloeden op gezondheid

Al eeuwenlang beoefenen de Chinezen een krijgskunst die langzame bewegingen van het lichaam en diepe ademhalingen met zich meebrengt. Dit heeft geresulteerd in veel gunstige eigenschappen voor de beoefenaars.  Verschillende wetenschappers en onderzoeken onderbouwen dat het beoefenen van tai helpt met het behouden van aandacht, focus, soepelheid van de gewrichten, fitness van de spieren, bloedcirculatie en het herstel van weefsels. Daarnaast brengt het veel verschillende mensen samen en leert men het eigen lichaam beter te kennen. In China zijn elke ochtend grote groepen mensen in grote parken bijeen om de ochtend te starten met tai chi. Zij zijn vaak nog erg soepel voor de leeftijd. Hieronder bespreken we een aantal door de literatuur onderbouwde voordelen van tai chi.

Gif tai chi

Tai Chi vermindert stress

Tai chi vermindert stress en ongerustheid doordat het stress-gerelateerde oefeningen zoals ademhalings- en meditatie oefeningen doet. Volgens Adam, 2018* ervaren mensen die regelmatig tai chi beoefenen minder gevoelens van ongerustheid en depressie. Als gevolg stimuleert dit de afgifte van hormonen die tevens het zenuwstelsel beïnvloeden en het humeur positief verbeteren. Ook hebben de bewegingen die je bij Tai Chi doet, als je ze regelmatig uitvoert, een positieve invloed op het verminderen van hart- en vaatziekten volgens Cherry & Jacob, 2014**.

Tai Chi bevordert cognitie

Door regelmatig tai chi te doen verbetert u uw algemene cognitie. Alle nieuwe bewegingen die u leert te maken heeft u zich niet zomaar aangeleerd. Vooral als een flinke dosis beweging niet zoveel aandacht in uw leven heeft, kunt u zeer veel profijt van tai chi hebben. De continuerende en herhalende bewegingen helpen met executieve motorfuncties en stimuleren het geheugen en de hand-oog coördinatie door middel van complexe balansverschuivingen. Daarnaast zeggen Zheng & Smith, 2004*** dat tai chi gewichtsverlies kan stimuleren en gewrichts- en spierpijn kan verminderen.

Tai Chi verbetert balans en vermindert de kans op omvallen

Tai chi versterkt ook het gevoel voor balans voor de beoefenaar en vermindert het risico van vallen door balansverstoring. Naast de lichaamscoördinatie krijgen de specifieke spieren die voor balans zorgen ook een work-out. Tevens zijn er bevindingen dat Tai chi pijn van artritis kan verminderen, aldus Cherry & Jacob, 2014**.

Natuurlijk is ieder lichaam anders en moet het beoefenen van tai chi niet worden gezien als medicatie of wondermiddel, maar het bovenstaande is meerdere malen gedocumenteerd en deze gunstige invloeden op uw welzijn en gezondheid zijn mooi meegenomen.

Referenties

*Adam, M. (2018). My Pocket Tai Chi: Improve Focus. Reduce Stress. Find Balance. Avon, Massachusetts: Adams Media

**Cherry, B. & Jacob, S. (2014). Contemporary nursing: issues, trends, & management. St. Louis, Mo: Elsevier.

***Zheng, M. & Smith, R. (2004). Tʻai chi: the “supreme ultimate” exercise for health, sport, and self-defense. Tokyo Rutland, Vt: Tuttle Pub.

Nieuws