Wat is Tai Chi?

De oorsprong van Tai Chi

De oorsprong van tai chi is net zoals die van kung fu niet zeker. Er zijn verschillende verhalen en referenties uit verschillende periodes in de geschiedenis die tai chi beschrijven. De vechtkunst stamt deels van chinese legende af en wordt in verschillende verhalen geromantiseerd afkomstig. Sommige verhalen stammen af van de 8e eeuw.

Een van de meer betrouwbare bronnen spreekt over een lijfwacht van adel uit de 16e eeuw die na zijn tijd in het leger, het taoisme studeerde en zijn kennis over martial arts probeerde te verbreden. Deze eerste tai chi routines zouden gemaakt zijn door ‘Chen Wangting’, hierop werd de ‘Chen-stijl’ gebaseerd. De tai chi de op de pack mee vereniging wordt onderwezen is doorgegeven van meester Jie Kon Sieuw 余官秀, hij heeft samen met verschillende grootmeesters uit Hong Kong getraind en de technieken en routines doorgegeven aan Cleamens Kwee (Kwee Wie Yang 郭 爲 陽).

great wall of china

5 bekende Tai Chi stijlen

Tegenwoordig zijn er een aantal verschillende tai chi stijlen in de wereld. Elke variant heeft zijn eigen geschiedenis en grootmeesters die met behulp van hun ervaring en inzicht aan tai chi hebben willen toevoegen. Hieronder een korte beschrijving van de stijlen.

Chen stijl

Chen stijl is de oudste stijl en combineert langzame en ontspannen bewegingen met snelle en harde bewegingen. Chen stijl is grotendeels beïnvloedt door vechtscholen van het Chinese leger in de 17e eew, maar werd gecombineerd met een diepe ademhalingsoefeningen en extra bewustzijn van het lichaam. De Chen stijl maakt gebruik van lage standen en praktische effectieve technieken voor de strijd.

Yang stijl

Yang stijl is ontwikkeld door ‘Yang Lu-chan’ in de 19e eeuw. Een beoefenaar van martial arts die verslagen werd door een afstammeling en gebruiker van de ‘Chen’-stijl. Hij was zo gefascineerd door de stijl dat hij zich voordeed als iemand anders om de technieken te mogen leren. Later ontwikkelde hij zijn eigen versie van de ‘Chen’-stijl en onderwees deze aan vele mensen ter bevordering van de gezondheid. De Yang stijl wordt gekenmerkt door langzame bewegingen ter promotie van gezondheid en doorbloeding en is hedendaags het meest populairst.

Hao stijl

Wu Yuxiang stijl ook wel Hao stijl genoemd, is een relatief onbekende stijl. Deze is ontwikkeld door een beoefenaar van zowel de Chen- als de Yang-stijl, genaamd ‘Wu Yuxiang’ in de 19e eeuw. De stijl is doorgegeven aan ‘Hao Weizheng’. In deze stijl wordt er nadruk gelegd op de interne energie en correcte houding.

Wu stijl

De Wu Quan-you stijl ontwikkeld door ‘Wu Quan-you’ in de 19e eeuw is een andere variant van tai chi dan de vorige die besproken is. Deze stijl heeft veel meer hand technieken en benadrukt het herleiden van inkomende krachten en energieën.

Sun stijl

Sun stijl is de jongste van de bekendere stijlen en is ontwikkeld door ‘Sun Lu-tang’ in de 20e eeuw. Hij beoefende twee andere interne martial arts stijlen voordat hij tai chi studeerde. De Sun stijl is een stuk vloeiender in het voetenwerk en werkt vanuit een hogere stand uit de benen. Ook is er een nadruk op het genereren van ‘chi’ of ‘qigong’, de interne energie afkomstig uit de Chinese krijgskunst.

tai chi standard

Nieuws